Alles over een uitvaart in Groningen

Regel je eigen uitvaart

De kop van dit artikel zal veel mensen niet heel erg aanspreken. Dat is logisch want iemand die gezond is en volop in het leven staat wil natuurlijk niet veel bezig zijn met zijn of haar eigen uitvaart. Toch is het best belangrijk een aantal zaken te regelen bij leven. Iemand die slechts een paar kleine basis zaken heeft geregeld laat zijn nabestaanden niet achter met allemaal vragen.

Het komt helaas nog wel eens voor dat een uitvaartondernemer bij een familie komt waar iemand plotseling is overleden. Als de uitvaartondernemer dan vraagt of men kiest voor een begrafenis of crematie dan weten de nabestaanden eigenlijk helemaal niet wat hun overleden dierbare wilde. Het kan in die gevallen voorkomen dat nabestaanden er onderling maar moeilijk uitkomen en dat kan voor heel wat extra stress en verdriet zorgen na een overlijden. Het is daarom van groot belang om een aantal zaken te regelen of ze in ieder geval te bespreken met een naaste.

Hoe leg je je (uitvaart) wensen vast

Er zijn verschillende manieren om je uitvaartwensen vast te leggen. Er zijn zaken die helemaal officieel geregeld kunnen worden, maar er zijn ook zaken die al geregeld kunnen zijn door er eens over te praten.

Sommige mensen kiezen er voor om een aantal dingen op papier te zetten. Zo kan men bijvoorbeeld opschrijven of ze begraven willen worden of gecremeerd. Er kan wat worden opgeschreven over de (eventuele) wensen voor de uitvaartplechtigheid. Maar er kan natuurlijk ook al worden nagedacht over de condoleance. Op al deze gebieden is in Groningen volop keuze. Mensen die een uitvaart helemaal naar eigen wens en smaak willen regelen kunnen zich door deze website laten inspireren. Ontdek dat er veel meer mogelijk is dan een standaard uitvaart. In de infotheek staan verschillende onderwerpen op een rij.

Mensen die meer willen weten over het vastleggen van hun (uitvaart) wensen kunnen in de infotheek van Uitvaart.nl uitgebreide informatie vinden in het hoofdstuk wensen vastleggen.

Lichaam ter beschikking van de wetenschap

Sommige mensen willen hun lichaam na overlijden beschikbaar stellen aan de wetenschap. De lichamen van deze mensen worden overgebracht naar de afdeling anatomie van het UMCG. Mensen die hun lichaam te beschikking willen stellen dienen bij leven een wilsbeschikkingformulier te sturen naar de afdeling anatomie van het UMCG. Mensen die een wilsbeschikking hebben verstuurd ontvangen een bevestigingsbrief van het UMCG. Het lichaam van een overledene kan alleen worden aangenomen als men beschikt over zowel een wilsbeschikking als de bevestiging van het UMCG.

Kijk in het hoofdstuk Ter beschikking van de wetenschap in Groningen voor uitgebreide informatie over wanneer een overledene moet worden overgebracht naar de afdeling anatomie, hoe ziet de uitvaartplechtigheid er uit? Wordt elk lichaam aangenomen? Wat doet men in het UMCG met het lichaam van een overledene?

Wat kost uw uitvaart?

Mensen die willen weten wat de uitvaart van hun wensen zou gaan kosten kunnen gebruik maken van de online uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl. Met deze kostencalculator is heel eenvoudig en snel vast te stellen wat de uitvaart zal gaan kosten. Het gebruik van de uitvaart kostencalculator is geheel vrij en er wordt ook niet gevraagd naar persoonlijke gegevens want de invuller ziet direct in beeld wat de uitvaart naar zijn wens zal gaan kosten. De uitvaart kostencalculator van Uitvaart.nl maakt gebruik van de gemiddelde kosten die uitvaartondernemers in heel Nederland in rekening brengen voor hun diensten en producten. Mensen die kiezen voor een begrafenis kunnen in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Groningen kijken op welke begraafplaats ze willen worden begraven. Men kan dan contact opnemen met de beheerder van de begraafplaats om te informeren naar de tarieven. Die kunnen niet worden meegenomen in de uitvaart kostencalculator omdat het begraafplaatsen vrij staat om te bepalen wat grafrechten kosten. En dat kan landelijk gezien vele duizenden euro’s verschillen per graf.

Uitvaartondernemers uit Groningen vergelijken

Op het internet is voor vrijwel elk product en dienst een vergelijkingssite te vinden. En dat is niet zo gek ook want vergelijkingsites zorgen ervoor dat mensen voor een aankoop kunnen zien welke kosten een aanbieder in rekening gaat brengen en ze kunnen vergelijken welke aanbieder het beste bij hen past.

Mensen die op zoek zijn naar een uitvaartondernemer in Groningen kunnen het beste eerst een vergelijking doen op Uitvaartmarkt.nl. De aanvrager kan daar een wensenformulier invullen waarna hij verschillende offertes ontvangt van uitvaartondernemers uit Groningen. Men kan de uitvaartondernemers vergelijken op prijs, maar Uitvaartmarkt.nl maakt het ook mogelijk om uitvaartondernemers te vergelijken op prijs en persoonlijkheid. Een uitvaart is een bijzonder intieme en kwetsbare aangelegenheid. Het is van het allergrootste belang dat families de uitvaart kunnen regelen met een uitvaartondernemer die bij hen past. Daarom sturen sommige uitvaartondernemer een bedrijfsfilm mee. Op die manier kan de aanvrager van te voren precies zien wie de uitvaartondernemer is en of de organisatie en de mensen wel bij de familie past. Zo voorkomt men dat er opeens iemand voor de deur staat waar de familie helemaal geen goed gevoel bij heeft.