Alles over een uitvaart in Groningen

Direct regelen na overlijden

Na het overlijden van een dierbare moeten een aantal zaken vrij snel worden geregeld. In het onderstaande overzicht staan de belangrijkste zaken op een rij.

Wil je direct de dienstdoende uitvaartverzorger spreken? Bel dan 050 - 820 0674. Dat kan dag en nacht.

Bel de huisarts

In het geval van overlijden moet er door een arts een verklaring van overlijden worden opgesteld. In deze verklaring staat waardoor iemand is overleden. Een verklaring van overlijden wordt meestal opgesteld door de huisarts. Als iemand in het ziekenhuis komt te overlijden kan deze verklaring ook worden opgesteld door de behandeld arts. Zonder een verklaring van overlijden kan de gemeente geen verlof tot begrafenis of cremeren verstrekken. Dit verlof is nodig om een overledene te mogen begraven of cremeren.

Wanneer iemand een overledene aantreft en men denkt dat er sprake is van een misdrijf of zelfdoding dan moet men direct het alarmnummer 112 bellen.

Wil van de overledene

Veel mensen hebben een aantal wensen met betrekking op hun uitvaart vastgelegd op papier. In de meeste gevallen wordt deze verklaring bewaart op een plek waar ook andere belangrijke papieren liggen. Probeer ook te achterhalen of de overledene een donorverklaring heeft. Deze dragen mensen meestal bij zich in bijvoorbeeld hun binnenzak, tas of portemonnee. Als nabestaanden niet zeker weten of de overledene een testament heeft kan men dit gratis uitzoeken op de website Centraaltestamentenregister.nl.

Heeft de overledene een uitvaartverzekering

Probeer tussen de papieren van de overledene te zoeken naar een eventuele uitvaartpolis. Veel mensen hebben een uitvaartverzekering. Als er sprake is van een uitvaartverzekering dan is het belangrijk om uit te zoeken of het om een natura verzekering gaat of een kapitaal verzekering.

Gaat het om een natura verzekering, bel dan met het meldnummer van de verzekeraar. De verzekeraar zal de uitvaart het liefst zelf willen uitvoeren, maar het staat nabestaanden helemaal vrij om zelf een uitvaartondernemer te kiezen. In dat geval zal de verzekeraar mogelijk een lager bedrag uitkeren dan de waarde van de uitvaart die staat beschreven in de polis. Vraag de verzekeraar welk bedrag er zal worden uitgekeerd als u de uitvaart laat verzorgen door een andere partij. Als het gaat om een kapitaal verzekering dan kan de familie helemaal zelf bepalen welke uitvaartondernemer de uitvaart gaat verzorgen. Het is wel verstandig om de verzekeraar te bellen om te vragen welk bedrag er wordt uitgekeerd.

Kies je uitvaartondernemer

Je kent vast wel de bekende verhalen van nabestaanden die vele duizenden euro’s moesten betalen voor de uitvaart van hun dierbare. Dat is tegenwoordig niet meer nodig want een persoonlijk en goed afscheid kan je al regelen vanaf 1.875 euro. Kijk op www.budgetcrematie.nl of bel met het meldnummer 050 - 820 0674.

Een begrafenis kan je al vanaf 2.235 euro regelen. Kijk voor informatie op www.budgetbegrafenis.nl.


Welke kleding krijgt de overledene aan

Als de uitvaartondernemer is gebeld kan de familie vast nadenken over welke kleding de overledene aan krijgt bij de opbaring en de uitvaart. Ook kan men vast nadenken over de eventuele sieraden die de overledene zal dragen. Deze kleding en sieraden kunnen vast worden klaar gelegd.

Recente foto overledene

Leg een foto klaar waarop de overledene bij leven te zien is. Deze foto kan de uitvaartverzorger gebruiken bij de laatste verzorging. Zo kan de uitvaartverzorger bijvoorbeeld zien welke make-up werd gebruikt door de overledene en in welk model het haar zat.

Aangifte overlijden gemeente Groningen

Er moet aangifte van overlijden worden gedaan in de gemeente waarin iemand is overleden. Als iemand is overleden in Groningen moet deze aangifte worden gedaan bij de gemeente Groningen. De familie kan zelf aangifte van overlijden doen, maar dit kan ook worden geregeld door de uitvaartondernemer. Kijk voor adressen en meer informatie over aangifte van overlijden in Groningen in het hoofdstuk Aangifte van overlijden Groningen.

Regelen uitvaart

In de dagen tussen het overlijden en de uitvaart moet de uitvaart worden georganiseerd. Er zullen wat keuzes gemaakt moeten worden (welke kist, begrafenis of crematie, invulling plechtigheid, waar wordt de condoleance gehouden, etc.). Samen met de uitvaartondernemer zal de familie de uitvaart vorm geven. In de infotheek van Uitvaartgroningen.nl is uitgebreide informatie te vinden die kan helpen en inspireren om een uitvaart in Groningen helemaal naar eigen wens en smaak vorm te geven. Er is veel meer mogelijk dan mensen vaak denken, wist u bijvoorbeeld dat u de uitvaartplechtigheid ook kunt houden in uw eigen huis? Dit is maar een van de vele voorbeelden uit de infotheek die Groningers kan helpen om een echte unieke uitvaart samen te stellen.

Geef dieven geen uitnodiging!

Dieven weten soms heel handig gebruik te maken van het overlijden van iemand. Ze weten dat er tijdens de uitvaart waarschijnlijk niemand thuis is en dat de kans ook heel groot is dat de buren er ook niet zijn. Daardoor kunnen ze ongestoord hun gang gaan. Vermeld daarom geen adresgegevens in een eventuele rouwadvertentie. Als mensen wel een correspondentieadres willen vermelden kunnen ze er voor kiezen om het adres van de uitvaartondernemer te gebruiken. Verder is het verstandig om er voor te zorgen dat de woning van de overledene goed wordt afgesloten.

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674