Alles over een uitvaart in Groningen

Cremeren in groningen

In Groningen zijn twee crematoria gevestigd; Yarden Crematorium Groningen. Het crematorium opende haar deuren in 1963 en is daarmee na Westerveld (Driehuis) en crematorium Dieren, het derde crematorium dat in Nederland is gebouwd. Direct naast Groningen (Eelderwolde) is een modern crematorium gebouwd dat helemaal voldoet aan de wensen die mensen tegenwoordig hebben rond een afscheid. Dit crematorium, Ommeland en stad, opende haar deuren in 2018.

Wil je een crematie regelen in Groningen? Bel dan geheel vrijblijvend met nummer 050 - 820 0674 (24/7)

Yarden crematorium


De locatie waarop het crematorium is gebouwd was oorspronkelijk bedoeld als uitbreidingslocatie voor begraafplaats Selwerderhof. Het crematorium werd gebouwd in opdracht van de Crematoriumvereniging Nederland. Tegenwoordig is het crematorium onderdeel van de landelijke uitvaartorganisatie Yarden. In de omgeving van Groningen bevindt zich nog het crematorium van Uitvaartcentrum Oost Groningen dat is gevestigd in Winschoten. In Appingedam is ook nog een crematorium gevestigd; Crematorium Stilleweer.

Plaats van verbranding menselijk lichaam

Een crematorium is de plaats waar het lichaam van een overleden mens wordt verbrand (gecremeerd). De crematie vindt plaats in een speciale crematieoven die is aangesloten op moderne filtersystemen. Deze filtersystemen zorgen er voor dat alle schadelijke stoffen die vrij komen tijdens het crematieproces worden opgevangen. Daardoor bestaat de enige uitstoot van het crematieproces uit warme lucht.

Een crematie duurt ongeveer vijf kwartier. Tegenwoordig is het mogelijk om met een paar mensen aanwezig te zijn bij het invoeren van de kist in de crematieoven. Het wordt meestal wel op prijs gesteld als families van te voren aan de uitvaartondernemer aangeven of ze aanwezig willen zijn bij het invoeren van de kist. Het crematorium kan daar dan rekening mee houden in hun planning en er voor zorgen dat er collega’s klaar staan om de familie bij te staan bij het invoeren.

In de infotheek van Uitvaart.nl is uitgebreide informatie te vinden over de techniek van het hele crematieproces. Daar is ook informatie te vinden over de temperatuur in de oven en bijvoorbeeld over hoeveel as er over blijft na een crematie.

Faciliteiten Yarden crematorium Groningen

Het crematorium ligt in een bosrijke omgeving aan de rand van de stad nabij Zernike Campus Groningen. Het mooie gebouw is vanwege haar bijzondere architectuur uitgeroepen tot rijksmonument. Het crematorium heeft een warme en gastvrije uitstraling.

In het crematorium zijn twee aula’s gebouwd. In de grote aula kunnen groepen tot 300 personen worden ontvangen. In de kleine aula is plaats voor vijftig mensen. Het crematorium beschikt over drie koffiekamers waar families gebruik kunnen maken van de uitgebreide mogelijkheden op het gebied van catering.

Het crematorium werkt met basistijden. Dat wil zeggen dat de aula en de koffiekamer standaard wordt gehuurd voor 45 minuten. Als families denken dat ze langer gebruik willen maken van de aula of de koffiekamer dan kan men (vooraf) dertig minuten extra tijd reserveren. Kijk voor meer informatie over de mogelijkheden om de condoleance naar eigen wens en smaak in te vullen in het hoofdstuk Condoleance in Groningen.

Crematorium Ommeland en Stad

Crematorium Ommeland en Stad in Eelderwolde beschikt over vier opbaarkamers. Belangstellenden van crematieplechtigheden worden ontvangen in de ruim opgezette foyer. De aula, met prachtig uitzicht over het Groningse landschap, beschikt over maar liefst 156 zitplaatsen. In de sfeervolle koffiekamers kan alles geserveerd worden wat de familie wil. Ook is er veel ruimte voor asbestemming.

Contactgegevens

Crematorium Ommeland en stad
Borchsingel 47
9766 PP Eelderwolde
Bel voor het regelen van een crematie met nummer 050 - 820 0674 (24/7)

Yarden Crematorium Groningen
Crematoriumlaan 6
9747 AM Groningen
Bel voor het regelen van een crematie met nummer 050 - 820 0674(24/7)

Crematorium en uitvaartcentrum Oost Groningen
Acacialaan 61
9674 AB Winschoten
Telefoon: 0597 - 41 31 00
Website: Uitvaartcentrum Oost Groningen

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674