Alles over een uitvaart in Groningen

As bewaren

Veel nabestaanden kiezen er voor om de as van een overleden dierbare te bewaren. Ze gaan daarom opzoek naar een passende asbestemming. Soms gebruiken mensen een combinatie van verschillende soorten asbestemmingen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat mensen een beetje as verwerken in een assieraad om de rest te bewaren in een mooie sierurn.

Er worden vele honderden soorten asbestemming aangeboden. Er is zoveel keuze dat mensen het soms moeilijk vinden om een asbestemming te vinden die bij hen past. Om te helpen staan in dit hoofdstuk een aantal voorbeelden van asbestemmingen om de as te bewaren.

Bij de keuze van een asbestemming speelt het beschikbare budget ook een rol. Asbestemmingen worden aangeboden vanaf een paar euro tot in de vele duizenden euro’s. Daarom is het ook belangrijk om vooraf te bedenken hoeveel geld men kan en wil uitgeven.

Urnen

De meest gekozen asbestemming is nog altijd de urn. Urnen zijn er in diverse vormen, maten, kleuren en materialen. Er zijn hele bijzondere sierurnen die gemaakt zijn met de hand en er zijn urnen die fabrieksmatig in grote oplages worden geproduceerd. Er zijn ook speciale urnen waarin ruimte is voor de as van twee overledenen. Zo kan een echtpaar uiteindelijk bij elkaar worden bewaard. Wat ook veel wordt gekozen is een grote urn in combinatie met een of meerdere mini urntjes die er precies zo uit zien als de grote urn. Op die manier kunnen meerdere mensen een beetje as in een urn thuis bewaren en kan de grote urn op een centrale plek worden bewaard.

Het is ook mogelijk om een speciale kinderurn te kopen. Deze urnen worden gemaakt in de vorm van bijvoorbeeld een dier.
Om een indruk te krijgen van wat voor soorten urnen er allemaal worden aangeboden kan men kijken op Urnenwinkel.nl. Op deze website staat een uitgebreide collectie urnen in diverse soorten en maten en gemaakt van meerdere soorten materialen. Voor vrijwel elk budget worden er urnen aangeboden op Urnenwinkel.nl.

As kunstwerk

Een as kunstwerk is een asbestemming die wordt gemaakt in opdracht van nabestaanden. Het is een uniek kunstwerk dat helemaal naar wens en geïnspireerd door het leven van de overledene wordt gemaakt door een kunstenaar. Er zijn vele voorbeelden van askunstwerken, van hele kleine subtiele monumenten tot hele grote exemplaren.

Als men er voor kiest om een as kunstwerk buiten te plaatsen, in bijvoorbeeld de eigen achtertuin of op een begraafplaats, dan is het verstandig om maatregelen te nemen waardoor het niet eenvoudig te stelen is. Helaas maken dieven doorgaans geen onderscheid en schromen ze het niet om een kunstwerk met de as van een overledene te stelen. Voor nabestaanden is dat een vreselijke ervaring bovenop het verwerken van het verlies van hun dierbare.

Assieraden

As kan worden bewaard in een mooi assieraad. Denk bijvoorbeeld aan een ring, ketting, armband, horloge of oorbel. Aan een assieraad is van buiten niet te zien dat er as in zit van een overledene. Daardoor denken andere mensen dat iemand gewoon een mooi sieraad draagt en kan de nabestaande zelf kiezen of hij of zij aan anderen wil vertellen om wat voor bijzonder sieraad het gaat.

In een assieraad zit een kleine holle ruimte waarin wat as kan worden bewaard. De ruimte wordt doorgaans afgesloten met een kleine schroef waardoor het mogelijk is om de as later eventueel nog een keer over te zetten in een ander sieraad.

Kijk voor voorbeelden van assieraden op Urnenwinkel.nl.

As bewaren bij crematorium of begraafplaats

Het crematorium in Groningen biedt net als verschillende begraafplaatsen diverse mogelijkheden aan om de as van een overledene te bewaren.

De as kan worden bewaard in een columbarium waar de urn in gezet kan worden. Net als bij een graf kan de ruimte waar de urn in staat (nis) worden gehuurd voor een langere tijd. Na afloop van die periode kan de familie de huur verlengen of men kan de urn weer ophalen.

Het is ook mogelijk om de as te bewaren in een speciaal urnengraf. Een urnengraf ziet er in principe net zo uit als een gewoon graf, maar is enkel wat kleiner van formaat. Ook hier telt dat men het graf kan huren voor een bepaalde tijd.

Voor informatie over de mogelijkheden om as te bewaren bij het crematorium in Groningen kunt u bellen met telefoonnummer 088-927 2120 of mail naar cre.groningen@yarden.nl.

Voor informatie over de mogelijkheden om as te bewaren op een van de begraafplaatsen in Groningen kunt u contact opnemen met de gemeente Groningen.

Loket Begraven

Iepenlaan 204
9741 GH GRONINGEN
050 577 87 62
begraven@groningen.nl

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674