Alles over een uitvaart in Groningen

Grafmonument kiezen

De familie hoeft na een begrafenis niet direct een besluit te nemen over de keuze van het grafmonument. Men kan alle tijd nemen om een grafmonument te kiezen. In de eerste maanden moet de grond van het graf inklinken voordat er een grafmonument op geplaatst kan worden. Als het grafmonument te snel wordt geplaatst kan het graf gaan verzakken.

Op de begraafplaatsen in Groningen mogen verschillende soorten grafmonumenten worden geplaatst. Het verschilt per grafvak en per begraafplaats wat de mogelijkheden zijn. Doe daarom altijd eerst navraag bij de beheerder van de begraafplaats naar wat de mogelijkheden zijn.

Grafmonumenten zijn er in een enorme diversiteit aan materialen, vormen, kleuren en kosten. Een grafmonument kan bijvoorbeeld worden gemaakt van natuursteen, maar ook van glas of perspex. Soms vinden mensen het heel moeilijk om een grafmonument te kiezen voor hun overleden dierbare. Het is ook niet iets wat mensen doorgaans vaak doen. Daarom is het belangrijk om een weloverwogen keuze te maken. Een grafmonument is namelijk toch een speciaal monument op een plek waar een overledene is begraven.

Mensen die moeite hebben om een grafmonument te kiezen kunnen zich laten inspireren door andere graven. Het is daarom een aanrader om eens rustig een wandeling te maken over de begraafplaats om te kijken naar andere graven. Dat geeft een beter beeld dan een foto uit het boekje van de grafmonumentenmaker.

Steenhouwers in Groningen

In Groningen zijn verschillende steenhouwers die grafmonumenten maken. Er zijn ook kunstenaars die zich hebben gespecialiseerd in het maken van grafmonumenten. Zij maken vaak uniek werk dat tot stand komt in samenspraak met de familie. Wanneer mensen kiezen voor een bijzonder, maar soms ook wat afwijkend grafmonument, kunnen zij dit het beste eerst goed overleggen met de beheerder van de begraafplaats. Daarmee kan men voorkomen dat de gemeente Groningen het graf later alsnog laat verwijderen of dat het helemaal niet geplaatst mag worden op het graf.

Het werk wat grafmonumentenmakers leveren kan verschillen van kwaliteit. Om zeker(der) te zijn dat iemand goed werk levert kan het soms een aanrader zijn om te vragen naar bestaand werk. Op die manier kan men zien of ze goede kwaliteit leveren. Ook de beheerder van de begraafplaats of uw uitvaartondernemer weet doorgaans of de grafmonumentenbouwer van uw keuze kwalitatief goed werk levert.

Regels voor plaatsen grafmonument

Elke begraafplaats in Nederland en dus ook in Groningen mag zijn eigen regels vaststellen als het gaat om de grote, vorm, gebruikt materiaal en kleur van het grafmonument. Wat er allemaal wordt toegestaan is per begraafplaats en soms ook per grafvak anders.

Op sommige plekken hebben nabestaanden heel veel vrijheid in de keuze van het grafmonument, maar er zijn ook plaatsen waar men aan strenge eisen moet voldoen. Die regels zijn er vaak om de eenheid op de begraafplaats te bewaren. Soms is het een heel oud deel met oude grijze graven waar het zicht bijvoorbeeld verstoord zou worden als er opeens een gekleurd grafmonument tussen wordt geplaatst.

Op begraafplaats Selwerderhof worden nabestaanden voor de begrafenis gevraagd naar hun voorkeur van een grafmonument als ze een huurgraf kiezen. Aan de hand van de voorkeur van de familie zal de beheerder bepalen welk grafvak het beste past bij de familie.

Kijk voor meer informatie over de regels op de website van de gemeente Groningen. Kijk voor meer informatie over de begraafplaatsen in Groningen en voor contactgegevens in het hoofdstuk Begraafplaatsen in Groningen.

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674