Alles over een uitvaart in Groningen

Locaties voor uitvaartplechtigheid

Als families een uitvaart moeten regelen kiezen ze er meestal voor om de plechtigheid te houden in de aula van het crematorium, begraafplaats of uitvaartcentrum. Daarnaast worden veel uitvaartplechtigheden gehouden in de kerk. Maar steeds vaker kiezen mensen er voor om de plechtigheid niet te houden op een ‘standaard’ locatie. Men wil de uitvaart houden op een locatie waar men in het ‘gewone’ leven ook graag komt in Groningen.

Wil je hulp van een uitvaartondernemer? Bel dan geheel vrijblijvend met nummer 050 - 820 0674 (24/7)

Wanneer een uitvaart wordt gehouden in de aula van het crematorium, begraafplaats of uitvaartcentrum hoeft er in principe niets geregeld te worden op het gebied van audio en video. Deze gelegenheden beschikken standaard over alle faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te kunnen houden. De meeste aula’s beschikken ook over een automatisch opnamesysteem waarmee de plechtigheid kan worden opgenomen.

De keuze voor een uitvaartplechtigheid in de aula van het crematorium of op begraafplaats heeft als voordeel dat alles op dezelfde locatie kan worden gehouden. Zo hoeven de belangstellenden zich niet meer met de auto te verplaatsen naar een andere locatie. Daarom kiezen veel families ervoor om ook de condoleance te houden op de plek van de uitvaartplechtigheid, in het hoofdstuk Locaties voor de condoleance staan diverse geschikte en mooie locaties waar een condoleance kan worden gehouden in Groningen. Want er is zoveel keuze dat iedere familie wel een plek kan vinden die helemaal bij hen past.

Andere locaties voor uitvaartplechtigheid

Naast de traditionele locaties zijn er in Groningen vele tientallen andere locaties die heel geschikt zijn om er een uitvaartplechtigheid te houden. Het komt regelmatig voor dat mensen er de voorkeur aan geven om de plechtigheid te houden op een plaats waar men bij leven ook graag kwam.

Zo kan de uitvaart bijvoorbeeld worden gehouden in de kantine van de sportvereniging waar de overledene altijd kwam. Er zijn ook diverse cafés in het centrum van Groningen die heel goed gebruikt kunnen worden voor een uitvaartplechtigheid. Als men een grote groep belangstellenden verwacht kan het een optie zijn om de uitvaartplechtigheid te houden in een zalencentrum in Groningen.

Het voordeel van een niet uitvaart gerelateerde locatie is dat nabestaanden zich er soms wat meer op hun gemak voelen. Sommige mensen vinden een uitvaartcentrum of een crematorium een heel beladen omgeving. Een andere reden om te kiezen voor een andere locaties kan zijn dat families juist graag op plek afscheid wil nemen waar de overledene bij leven juist graag kwam. Stel dat de overledene wekelijks in zijn stamkroeg kwam aan de Grote Markt of bijvoorbeeld de Poelestraat dan kan het heel persoonlijk en intiem zijn om de plechtigheid daar te houden.

Soms twijfelen mensen of ze wel welkom zijn om een uitvaart te houden op een locatie die men in gedachte heeft. In dat geval is het meest praktische en eenvoudige advies om even contact op te nemen met de betreffende locatie. De meeste eigenaren zijn graag bereid om hun gelegenheid overdag open te stellen als locatie voor een uitvaartplechtigheid. Zeker als diezelfde locatie ook gebruikt kan worden als locatie voor de condoleance.

Waarom niet gewoon thuis?

Er zijn geen wettelijke bepalingen die voorschrijven dat een uitvaartplechtigheid op een speciale plaats gehouden moet worden. Daarom is men helemaal vrij om een locatie te kiezen. Families die thuis genoeg ruimte hebben kunnen er voor kiezen om de plechtigheid te houden in hun eigen huis of tuin.

Het voordeel is dat er dan afscheid genomen kan worden in de eigen vertrouwde omgeving. Ook hoeft men geen huur te betalen voor de locatie of rekening te houden met de planning van de locatie. Als er wordt gekozen om de uitvaart thuis te houden dan moeten er wel veel zaken worden geregeld. Zo moet er worden nagedacht over de ontvangst, de catering, beschikbare zitplaatsen en sanitaire voorzieningen etc. Uw uitvaartondernemer weet precies wat er allemaal geregeld moet worden om in eigen huis op een mooie en persoonlijke manier afscheid te kunnen nemen van een overleden dierbare.

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674