Alles over een uitvaart in Groningen

Locaties condoleance in Groningen

Na de crematie of begrafenis komen de familie en belangstellenden meestal bijeen om de directe familie te condoleren met het verlies. Tot nog niet zo heel lang geleden zag elke condoleance er eigenlijk hetzelfde uit. De directe familie stond op een rij en alle belangstellenden kwamen achter elkaar in een rij langs om hun condoleance over te brengen.

Wil je een uitvaart regelen in Groningen? Bel dan geheel vrijblijvend met nummer 050 - 820 0674 (24/7)

Voor de bezoekers van de condoleance stond een kopje koffie klaar met een plakje cake en soms een broodje kaas of ham. Het karakter van de condoleance was meestal vrij sober en er werd meestal zachtjes gepraat. Nog steeds worden er condoleances gehouden op deze manier, maar meer en meer kiezen families toch voor een persoonlijke invulling van de condoleance.

Moet iedereen in een rij langs de directe familie?

De dagen tussen het overlijden en het daadwerkelijke afscheid van de overledene zijn vaak heel zwaar voor de directe nabestaanden. Ze zijn niet alleen geconfronteerd met het verlies van hun dierbare, maar ze moeten in die emotionele tijd ook nog eens heel veel zaken regelen. Alle emoties en stress zorgen er vaak ook nog eens voor dat mensen slecht slapen.

Na de uitvaart zijn de nabestaanden soms helemaal uitgeput en willen ze eigenlijk het liefste even rustig zitten en wat eten en drinken. Voor hen is het niet prettig om dan eerst nog een hele tijd te moeten staan om iedereen een hand te geven en om iedereen even te spreken. Het komt daarom steeds vaker voor dat de uitvaartleider op verzoek van de familie aan de belangstellenden vraagt om hun condoleance in de dagen na de uitvaart thuis over te brengen aan de familie. Het is zeker niet zo dat mensen na een uitvaart per se alle directe nabestaanden een hand moet geven om hen te condoleren. Het hangt af van wat de familie zelf graag wil en dat wordt doorgaans aangegeven door de uitvaartleider.

Van bier, wijn, bitterballen, kaas, worst tot luxe bonbons met champagne

Families wonen tegenwoordig steeds vaker verder uit elkaar en mensen hebben het eigenlijk altijd druk. Daardoor zien families en vrienden elkaar soms voor langere tijd niet. Een uitvaart is dan vaak een moment waarop mensen elkaar na lange tijd weer eens ontmoeten. De condoleance na de uitvaart wordt daardoor soms bijna een soort van reünie waar herinneringen worden opgehaald en mensen in alle rust met elkaar willen praten.

Daarom vinden veel families het prettig om de tijd te nemen voor de condoleance. Ze willen niet vast zitten aan een half uur of klein uurtje maar willen dat iedereen alle tijd heeft om na de uitvaart samen te zijn. Die verandering is ook terug te zien in de invulling van de catering. Families kiezen vaker voor soorten catering die mensen ook gebruiken tijdens feestelijke bijeenkomsten. Tijdens de condoleance wordt tegenwoordig vaak volop bier en wijn geschonken en worden bitterballen en plakjes kaas met worst geserveerd.

Wat ook regelmatig voorkomt is dat families tijdens de condoleance een toost uitbrengen op het leven van de overledene. Soms krijgen alle belangstellenden bij binnenkomst een glas wijn waarna men het glas gezamenlijk in de lucht houdt. Daarbij wordt vaak door één van de directe nabestaanden wat gezegd.

Er zijn ook families die na de uitvaart met elkaar willen eten. Soms wordt een koud en/of warm buffet aangeboden. Het kan ook zijn dat het lievelingseten van de overledene wordt geserveerd tijdens de condoleance. Op die manier geeft men een persoonlijke invulling aan de condoleance.

Catering speelt een belangrijke rol bij de condoleance, maar ook de invulling kan zo persoonlijk zijn als families het willen. Soms wordt er helemaal niets gezegd tijdens de condoleance, maar het komt ook voor dat een of meerdere directe nabestaanden het woord voeren. Er kan ook live muziek worden gespeeld of dat men de favoriete muziek van de overledene laat draaien.

Elke familie kan de condoleance invullen naar eigen inzicht en wens. Of mensen nou kiezen voor een eenvoudige en sobere condoleance of een hele uitgebreide met bubbels en bonbons, het gaat er om dat het zo gaat als de familie het wil. Natuurlijk speelt ook het beschikbare budget een rol bij de invulling. Het is nooit verstandig om hoge schulden aan te gaan om tijdens een condoleance uitgebreid te kunnen eten en drinken. Als mensen een kleiner budget willen en toch uitgebreid willen eten kunnen ze met hulp van familie en vrienden samen een uitgebreide maaltijd bereiden die ze bijvoorbeeld met zijn allen thuis eten. Op die manier is iedereen ook samen om terug te kijken op het afscheid.

Waar hou je de condoleance in Groningen

Veel families die hun dierbare laten cremeren kiezen er voor om de condoleance ook te houden in het Yarden Crematorium Groningen. In het crematorium zijn verschillende koffiekamers waar mensen samen kunnen komen. Ook is er een uitgebreid catering assortiment waar families uit kunnen kiezen. De koffiekamer kan worden gehuurd voor 45 minuten, als families langer gebruik willen maken van de ruimte dan kunnen ze deze van te voren verlengen met een periode dan 30 minuten.

Na een begrafenis op begraafplaats Selwerderhof kan de condoleance plaatsvinden in de koffiekamer. In overleg met de uitvaartondernemer kan de familie de catering samen stellen naar eigen wens en smaak.

Het kan ook een optie zijn om de condoleance te houden in een uitvaartcentrum in Groningen. De meeste uitvaartondernemers beschikken over een professionele keuken waardoor de catering naar wens kan worden verzorgd

Condoleance in kroeg, restaurant, zalencentrum of hotel

Een condoleance kan ook worden gehouden in een niet uitvaartgerelateerde gelegenheid in Groningen. Soms vinden mensen een ruimte in het crematorium of uitvaartcentrum juist erg beladen en willen ze daarom liever naar een locatie waar ze in het ‘gewone’ leven ook komen. In Groningen zijn tientallen cafés die hun gelegenheid verhuren voor condoleances. Datzelfde telt voor restaurants en hotels die geschikte ruimtes hebben waar een condoleance gehouden kan worden. Een ruimte in een hotel kan heel geschikt zijn als er mensen worden verwacht die van ver buiten Groningen komen. Zij kunnen in dat geval overwegen om te overnachten in het hotel zodat ze niet heel moe nog een lang eind terug moeten rijden.

De uitvaartondernemer kan op verzoek van de familie de hele condoleance organiseren en bespreken met de uitbater van de gelegenheid. Op die manier hoeft de familie zich in de dagen tussen het overlijden en het afscheid niet bezig te houden met de organisatie.

Online condoleren op Condoleance.nl

Na een overlijden willen mensen vaak een condoleance achterlaten voor de directe nabestaanden. Tegenwoordig doen mensen dat vaak online. Dat kan bijvoorbeeld op het nationaal condoleanceregister, Condoleance.nl. Hier kan gratis een condoleanceregister worden aangemaakt waaronder belangstellenden een reactie kunnen achterlaten.

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674