Alles over een uitvaart in Groningen

Hoe verder na overlijden dierbare

In de eerste dagen en weken na een overlijden hebben de nabestaanden doorgaans veel steun aan mensen uit hun omgeving. Mensen komen even langs om te praten en soms is er ook iemand uit de omgeving die de eerste tijd helpt bij bijvoorbeeld het huishouden. Maar na enige tijd pakken de mensen uit de omgeving hun leven weer op en breekt de tijd van echte rouwverwerking aan voor de achterblijvers.

Hoe iemand rouw ervaart laat zich heel moeilijk voorspellen. Ieder mens reageert op zijn of haar eigen manier op het verlies van een dierbare. Sommige mensen worden heel boos, anderen heel verdrietig, bang of heel erg stil. Het gemis van een dierbare uit zich soms op de meest onschuldige momenten. Bijvoorbeeld bij het koken van eten, dan kan iemand zich juist heel erg eenzaam voelen omdat het samen eten nou juist iets was wat de nabestaande altijd samen met de overledene deed. Ook feestdagen of bijzondere dagen zoals verjaardagen of trouwdagen kunnen heel zwaar zijn.

Soms komen nabestaanden er alleen niet meer uit en hebben ze hulp nodig van anderen om het verlies te kunnen verwerken. Die hulp kan soms worden gegeven door familie of vrienden, maar het kan soms ook juist prettig zijn om met iemand van verder af te praten. In Groningen zijn meerdere organisaties en mensen actief die zich inzetten voor nabestaanden. Er zijn praatgroepen waar lotgenoten samen met elkaar praten over wat hen is overkomen. Maar er wordt ook hulp geboden door professionals die mensen in rouw kunnen helpen.

Hulp bij rouw in Groningen

Humanitas Groningen

Mensen die het verlies van een dierbare niet alleen kunnen verwerken kunnen hulp vragen bij Humanitas Groningen. Humanitas zorgt voor vrijwilligers die mensen thuis of in groepsverband helpen. Soms kan het bijvoorbeeld gaan om een vrijwilliger die op gezette tijden langs komt voor een praatje of om samen wat leuks te doen. Op die manier kan de nabestaanden proberen om het leven, hoe moeilijk ook, langzaam weer op te pakken.

Humanitas Groningen

Akerkhof z.z. 22
9711 JB Groningen
Website: www.humanitasgroningen.nl
Mail mip.groningen@humanitas.nl
Telefoon (050) 312 60 00

Jongeren in rouw

Het komt helaas ook voor dat jongeren een verlies van bijvoorbeeld een broer, zus of ouder meemaken. Voor jongeren heeft zo’n groot verlies een enorme impact op hun leven en het vertrouwen in de toekomst. Humanitas helpt jongeren die dit soort grote verliessituaties moeten meemaken. Er zijn gespreksgroepen voor jongeren tussen de 17 en 28 jaar waar ze met andere lotgenoten in contact komen en kunnen praten over wat ze mee maken.

Tijdens zeven tot acht bijeenkomsten praten de jongeren met elkaar. Ze worden daarbij geholpen door vrijwilligers van Humanitas Groningen. Voor meer informatie over hulp voor jongeren in rouw kan men kijken op de website van Humanitas Groningen.

Bel voor informatie of hulp met nummer (050) 312 60 00 of mail naar groningen@humanitas.nl.

Hulp psycholoog

Er zijn verschillende psychologen in Groningen die hulp bieden aan mensen in rouw. Soms kan het voor nabestaanden heel goed zijn om te praten met en professional, zeker als men merkt dat het alleen niet lukt om het verlies te verwerken.

Meer lezen over rouw

In de infotheek van Uitvaart.nl is uitgebreide informatie te vinden over het onderwerp rouw. Rouw wordt er naar thema en doelgroep beschreven zodat er voor iedereen die te maken heeft met rouw de juiste informatie te vinden is. Naast geschreven informatie staan er ook diverse korte films waarin prof. dr. Manu Keirse (autoriteit op het gebied van rouw, verboden aan de Universiteit van Leuven) uitleg geeft over een onderwerp dat te maken heeft met rouw.

  • Rouwen - Hoe doe je dat?
  • Normale rouw bestaat niet - misverstanden over het rouwproces
  • Emotionele aspecten - rouwproces werkt bij iedereen anders
  • Lichamelijke aspecten - rouw kan zorgen voor lichamelijke klachten
  • Steun van anderen - steun van mensen uit de omgeving
  • Hoe is iemand overleden? - invloed op het rouwproces
  • Verlies van een kind - gevolgen voor ouders en hun omgeving
  • Rouw bij kinderen - kinderen rouwen op hun eigen manier
  • Rouw bij verstandelijk gehandicapten - goede begeleiding zeer belangrijk

  • Overlijden in regio Groningen melden?
    Bel nu direct: 050 - 820 0674