Alles over een uitvaart in Groningen

Uitvaartcentrum in Groningen

Er zijn verschillende uitvaartcentra in Groningen waar families hun overleden dierbare kunnen opbaren in de dagen tussen het overlijden en de uitvaart. Elk uitvaartcentrum ziet er weer anders uit. Sommige zijn eigendom van een van de grote landelijke uitvaartorganisaties en andere zijn van een lokale uitvaartondernemer.

Opbaring

Wil je nu een opbaring regelen in Groningen? Bel dan geheel vrijblijvend met nummer 050 - 820 0674 (24/7)

Een uitvaartcentrum is de plaats waar de overledene opgebaard kan worden als families er voor kiezen om de overledene niet thuis op te baren. Het komt ook voor dat families er voor kiezen om de overledene een paar dagen thuis te houden en daarna over te brengen naar een uitvaartcentrum.

De familie maakt afspraken met de uitvaartondernemer over de momenten waarop men de overledene kan bezoeken. De meeste uitvaartondernemers brengen kosten in rekening per bezoek. Omdat de uitvaartondernemer rekening moet houden met zijn of haar planning moet er meestal ook worden afgesproken hoe lang het bezoek bij de overleden mag blijven.

Meestal wordt de overledene opgebaard in een speciale opbaarkamer, maar het komt ook voor dat de opbaring plaats vindt in de aula van het uitvaartcentrum. De opbaarkamers worden koel gehouden om zo te zorgen dat het ontbindingsproces wordt vertraagd. Na de opbaring wordt de overledene in en speciale koelcel geplaatst zodat het lichaam gekoeld wordt. De meeste opbaarkamers zijn voorzien van muziekinstallaties zodat er muziek gedraaid kan worden tijdens de opbaring.

24-uurs kamer

Er zijn ook uitvaartondernemers in Groningen die de beschikking hebben over zogenaamde 24-uurs kamers. Dit zijn opbaarkamers waar de familie 24-uur per dag, zonder afspraak, bij de overledene kan komen. De familie krijgt een eigen sleutel van de opbaarkamer zodat men naar binnen kan wanneer men maar wil. Daardoor hoeft de familie dus niet van te voren te bedenken wanneer ze bij de overledene willen zijn. Omdat de periode tussen het overlijden en de uitvaart relatief kort is vinden veel nabestaanden het prettig om meerdere keren bij de overledene te kunnen zijn.

Plechtigheid in uitvaartcentrum

De meeste uitvaartcentra bieden meer dan alleen de mogelijkheid om een overledene op te baren. Ze hebben vaak ook de beschikking over een eigen aula waar de uitvaartplechtigheid gehouden kan worden. Deze aula’s zijn voorzien van alle faciliteiten die nodig zijn om een uitvaartplechtigheid te kunnen houden.

Kijk in het hoofdstuk Locaties voor de uitvaartplechtigheid voor meer geschikte locaties in Groningen waar een uitvaartplechtigheid gehouden kan worden.

Condoleance in uitvaartcentrum

Doorgaans biedt het uitvaartcentrum ook ruimte waar de condoleance gehouden kan worden. Meestal heeft de uitvaartondernemer de beschikking over een professionele keuken waardoor men kan voorzien in vrijwel alle wensen op het gebied van de catering.

In het hoofdstuk Condoleance in Groningen is meer informatie te vinden over geschikte locaties om een condoleance te houden en over de invulling van een condoleance. Want ook voor een condoleance telt dat families dit helemaal naar eigen wens en smaak kunnen invullen.

Overlijden in regio Groningen melden?
Bel nu direct: 050 - 820 0674